Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u vragen die vaak worden gesteld aan onze medewerkers.

Hoeveel mag ik lenen?
Dit is afhankelijk van het abonnement dat u heeft. Met het goud abonnement kunt u maximaal twintig materialen per keer lenen. Met een zilver en brons abonnement kunt u tien materialen lenen. Met een strippenkaart betaalt u per geleende titel één strip.

Hoe lang mag ik lenen?
Alles wat u leent bij de bibliotheek mag u vier weken thuis houden. U kunt uw leentermijn verlengen via de website (24 uur per dag), bij de uitleenpunten in de bibliotheek of via de Bibliotheek Wise App.

Hoe vaak mag ik verlengen?
U mag in principe twee keer verlengen tenzij de betreffende titel door iemand anders is gereserveerd. Een nieuwe uitleentermijn van 4 weken gaat in op het moment van verlengen.

Hoe moet ik vanuit huis verlengen
Ga via de homepage van de bibliotheek naar 'mijn bibliotheek'. Type vervolgens het lenernummer (dat is uw gebruikersnaam) van uw bibliotheekpas in. Dit nummer begint met 20060. Daarna voert u de inlogcode in, die alleen bestaat uit ddmm van uw eigen verjaardag (tenzij u de inlogcode zelf heeft gewijzigd). Deze dient u vervolgens in een eigen wachtwoord te veranderen. U kunt dit ook doen in de bibliotheek Wise App.

Hoe kan ik zien wat ik heb geleend bij de bibliotheek?
Log in op 'mijn bibliotheek'. Daar ziet u een overzicht van de door u geleende titels. Wanneer u in de bibliotheek boeken, tijdschriften en dergelijke leent, ziet u op het scherm wat u nog thuis heeft.

Hoe kan ik zien of ik een boek al eerder heb geleend?
Ga op de website naar ‘mijn bibliotheek' en log dan in. U kunt nu klikken op ‘eerder geleende titels’. Daar kunt u uw laatste honderd leningen zien. Heeft u hulp nodig? Klik dan op het vraagteken.

Mag ik ook tijdschriften lenen?
U kunt alle tijdschriften lenen behalve het nieuwste nummer van een blad.

Wat kost het om lid te worden van de bibliotheek? 
De bibliotheek kent diverse abonnementsvormen, variërend van een gratis abonnement voor kinderen tot 18 jaar, tot een basisabonnement voor volwassenen van € 60,60. Alle varianten vindt u in de folder tarieven 2017.

Sinds 2016 kunt u daarnaast met uw pas in andere bibliotheken lenen, volgens de reglementen van die bibliotheek. Meer informatie over dit 'gastlenen' kunt u hier vinden.

Als u zich inschrijft bij de bibliotheek vragen we om uw legitimatiebewijs. Iedereen tot 18 jaar heeft toestemming van een ouder/wettelijke vertegenwoordiger nodig om zich te laten inschrijven.

Zonder uw juiste gegevens kunnen wij u niet de optimale service geven. De persoonlijke gegevens die wij van u nodig hebben voor uw abonnement en de service die hierbij hoort, kunt u zelf raadplegen en zo nodig aanpassen. U gaat hiervoor naar ‘mijn bibliotheek’ op de website van de bibliotheek. Zo kunt u aangeven op welke manier u het liefst wordt geïnformeerd over einddata van geleende media, over reserveringen, over uw contributie of over onze nieuwsbrief.

Hoeveel kost het lenen van een DVD of CD?
Met ieder abonnement dat geschikt is voor lenen, betaalt u hiervoor helemaal niets. 

Kan ik pinnen in de bibliotheek?
Alle bibliotheken in Almere hebben een of meerdere betaalautomaten voor betalingen via pin. Hier kunt u ook het tegoed op uw pas verhogen en uw openstaande bedragen betalen.

Wat kost printen en kopiëren?
€ 0,20 per zwart-wit A4-pagina             € 0,50 per A4-pagina in kleur
€ 0,40 per zwart-wit A3-pagina             € 1,- per A3-pagina in kleur

Betaling gebeurt via het tegoed op uw bibliotheekpas. Is dit tegoed niet toereikend dan kunt u het verhogen bij de betaalautomaten.

Kan ik faxen en scannen in de bibliotheek?
U kunt in de bibliotheek niet faxen. Scannen kan wel en dat is gratis.

Hoeveel kost reserveren?
Reserveren uit onze eigen collectie en uit één van de andere bibliotheken in Flevoland kost  € 0,25. Buiten Flevoland (landelijk) kost reserveren € 3,50. Heeft u een goud abonnement, dan betaalt u niets voor het reserveren uit de Flevolandse collectie. U betaalt alleen als u de opgevraagde media niet binnen de gestelde termijn op komt halen.

Hoe zeg ik mijn abonnement op?
U kunt uw abonnement beëindigen door dit formulier in te vullen.

Kan ik in elke vestiging van de nieuwe bibliotheek boeken terugbrengen?
Ja, geleende boeken en andere media kunt u in elke Almeerse bibliotheek inleveren.

Ik ben geen lid, ik wil toch internetten. Kan dat?
Met de internetpas kunt u dagelijks 1 uur gratis gebruikmaken van de computers in de bibliotheek. Daarna betaalt u € 2,- per uur.
Met een eigen laptop kunt u gratis gebruik maken van ons WIFI-netwerk.

Kan ik mijn spullen veilig bij u opbergen?
De nieuwe bibliotheek Stad biedt kluisjes aan, waarin u uw spullen gratis kunt opbergen.