‘De bibliotheek is voor mij het oude herleven’

Wie donderdag 29 januari mikte op een rustig leesavondje in de nieuwe bibliotheek, had buiten Nick Teunissen gerekend. Na de schrijfsters Ilse Ruijters, Connie Franssen en zangeres Graziëlla Hunsel was het deze dag de beurt aan performer Nick Teunissen om vol vuur over zijn passie te spreken. Het werd een heerlijke avond, vol afwisseling, vol passie en een grote groep bezoekers. Er was dan ook heel wat te beleven.

Elk boek, elk tijdschrift dat je in de bibliotheek kunt lezen, alles wat te lenen is in de nieuwe bibliotheek, elke activiteit waar je aan meedoet; allemaal zitten ze boordevol belevenissen. Auteurs en artiesten vertellen over wat ze meemaken. Soms in geschreven teksten. Soms in de vorm van muziek. Soms verpakt in doorleefde theatervoorstellingen. Wie de nieuwe bibliotheek bezoekt en de mogelijkheden verkent, valt van de ene belevenis in de andere. Dat is het ‘nieuwe beleven’. Dat is Nick Teunissen ten voeten uit.

Belevenissen op de roltrap
Nick startte zijn persoonlijke verhaal met een filmpje. Eerder die dag was hij honderden keren de roltrap van de nieuwe bibliotheek op en neer gegaan. Elke keer deed hij dat samen met een bezoeker, een cameraman en een microfoon. Nick: Ik ben altijd heel erg benieuwd naar de verhalen van mensen. In de verhalen die mensen vertellen kun je horen hoe zij dingen beleven. Voor het filmpje heb ik de bezoekers gevraagd hoe zij de nieuwe bibliotheek beleven. Prachtig om te zien dat iedereen dat op een andere manier doet, met eigen emoties en intenties.”

Een oude vriend
Zingen, vertellen, acteren: de passies van Nick kwamen allemaal rijkelijk aanbod. Indrukwekkend was zijn gedicht over het nieuwe beleven in de bibliotheek. In warme woorden beschreef hij daarin de bibliotheek als een oude vriend, een vertrouwd thuis waar je komt om passies te ontdekken en verhalen van anderen te beleven. Het ‘oude herleven’ noemt Nick dat.

Van literatuur naar podiumkunst
Nick zijn theatercarrière is ontstaan vanuit een hobby, een plezier en een drang om te performen. De bibliotheek heeft hem heel erg op weg geholpen om een manier te vinden om zijn brede talenten – zang, acteren, regisseren, presenteren – te gebruiken. “Dankzij de bibliotheek heb ik een passie ontwikkeld voor literatuur, voor kunst en cultuur. Zo heb ik een manier gevonden om de verhalen die anderen beleefd hebben op het podium uit te beelden. Ik wil mensen raken met mijn verhaal en vooral ook het ‘oude’ laten beleven.” Almere biedt Nick daarbij veel extra inspiratie: “Almere is een bijzondere stad als het gaat om de belevenis van kunst en cultuur. Het is en blijft een uitdaging om zoveel nationaliteiten, culturen en interesses aan de podiumkunsten te binden.”

Het was een bijzondere avond, met veel plezier, passie en inspiratie. Nick Teunissen treedt regelmatig op in de nieuwe bibliotheek. Elk optreden is een nieuw ‘passieverhaal’. Hou de activiteitenagenda van de bibliotheek in de gaten!