‘Schrijven doe je vanuit je binnenwereld’

Donderdag 18 december. Bijna winter. Nog zeven dagen voor kerstmis. In de week waarin we hoorden dat 2014 het warmste jaar is sinds dat bijgehouden wordt, stonden er strandstoelen op het Stadhuisplan in Almere. Stralend middelpunt was schrijfster Connie Franssen. Met een modern kerstverhaal warmde ze de decemberdag nog verder op. Connie las voor, gepassioneerd. Voorbij snellende Almeerders stonden stil, gingen zitten en luisterden toe, aandachtig. Het was een bijzonder voorwoord voor een al even bijzondere inspiratiesessie, die avond, in de nieuwe bibliotheek.

Connie Franssen is schrijfster. Schrijven is voor Connie ‘leven’. Ze is daar heel stellig in: “Er zit voor mij eigenlijk geen verschil tussen mijn leven en mijn werk. Ik schrijf vanuit mijn hart. Dat vind ik steeds belangrijker. Naarmate ik ouder word, doe ik steeds minder concessies. Ik zeg steeds vaker ‘nee’ tegen dingen die niet meer bij me passen. Dat is soms lastig, omdat het vaak ook ‘nee’ is tegen inkomsten. Maar ik merk gek genoeg dat er daardoor dingen op mijn pad komen die wél bij me passen. Kortom: trouw zijn aan mezelf, dat is belangrijk in mijn leven in werk.”

Doorzettingsvermogen
De passie voor het schrijven en het leven was de rode draad in de inspiratiesessie van Connie Franssen in de nieuwe bibliotheek. Ze vertelde welke weg ze had bewandeld om schrijfster te worden. Het was een lange weg. Tot haar 33ste was ze balletdanseres en meer op de planken dan in de boeken te vinden. Na haar danscarrière ging ze studeren. Pas in de jaren daarna is haar schrijverschap ontwikkeld. Het lijkt een weg zonder vaste lijn, maar voor het Connie’s publiek was die er wel degelijk te vinden. Want als er één ding tijdens de hele avond echt verraste, dan was het wel de passie, het doorzettingsvermogen en vooral ook: trouw blijven aan jezelf.

Inspiratie
Bij het schrijven van haar verhalen blijft Connie dicht bij haarzelf. Ze noemt dat: schrijven via de binnenwereld. Haar binnenwereld wordt continue gevoed met nieuwe indrukken en inspiratie. Connie: “De inspiratie komt uit het leven zelf. Soms stilte en meditatie. Soms is het de natuur, een schilderij, een boek, iets dat ik op straat zie, een gesprek, iets online, waardoor er zich ineens iets opent. Het kan alles zijn. Maar je moet er bewust mee bezig zijn. Het is zorgen voor een rijke voedingsbodem waar zaadjes kunnen ontkiemen.”

Mooie teksten
Connie draagt haar passie voor het schrijven graag uit: “Ik wil graag met anderen praten over wat hen beweegt. Dat is denk ik het belangrijkste aspect in de schrijftrainingen die ik geef. Ik wil er achter komen wat bij iemand past en zo mensen toegang geven tot hun creativiteit. Tot al die mooie teksten die ze met zich meedragen, maar waar ze zich niet bewust van zijn.”

Floppen en gelukkig worden
In haar inspiratiesessie bracht ze dat vol enthousiasme in de praktijk. Het was een heel actieve sessie met veel vragen en gesprekken. Heel veel ervaringen en adviezen die over en weer gedeeld worden. Connie liet ook een sprekend video zien van Elizabeth Gilbert, schrijfster van de succesroman ‘Eat, Pray, Love’, die ontzettend worstelde met het schrijven van een tweede roman, bang om het succes niet te kunnen evenaren. Uiteindelijk besloot ze het tweede boek gewoon voor haar zelf te schrijven, vanuit haar eigen ‘binnenwereld’. Het flopte, maar ze werd er wel gelukkig van. “Daar gaat het om”, volgens Connie.

Het nieuwe werken
Veel inspiratie vindt Connie in de nieuwe bibliotheek: “Voor mij is het een schatkist, waarin ik steeds nieuwe vondsten doe. Als ik geen zin heb in mijn eentje op mijn werkkamer te zitten werken, ga ik met mijn laptop in de bieb zitten. Vaak zie ik dan dezelfde mensen in de bieb, maar sommige mensen doen een beetje 'ontheemd' aan. Ik ben benieuwd naar hun verhalen en wil daar graag over schrijven. Voor mij is dat het nieuwe werken: trouw zijn aan jezelf. ‘Waardenvol’ werken, noem ik het. Ik denk dat dat altijd kan, wat je ook doet.

Voor wie de inspiratiesessie van Connie gemist heeft, maar ook graag nog eens blootgesteld wil worden aan echte passie voor het schrijven: Connie geeft veel schrijftrainingen in de bibliotheek en ze is actief betrokken bij de KennisCafé en het DebatCafé, dat ze zelf organiseert.