Biebpanel 2016

De toekomst van de bibliotheek
Het nieuwste BiebPanel onderzoek gaat over de toekomst van de bibliotheek. Dit derde onderzoek in 2016 heeft plaatsgevonden van 21 september t/m 13 oktober 2016. Met dit onderzoek geven we inzicht in het beeld en de wensen van BiebPanelleden over de bibliotheek in de toekomst. Wat moet de bibliotheek bieden, welke bibliotheekconcepten spreken aan en op welke manier willen leden zelf actief zijn in de bibliotheek?

De bibliotheek in de toekomst: boeken centrale rol
Voor leden van de nieuwe bibliotheek hebben boeken ook over 10 jaar nog steeds een centrale rol in de bibliotheek; d.w.z. die zijn één van de belangrijkste, spontaan genoemde redenen om ook in de toekomst naar de bibliotheek te gaan. Men heeft het dan vooral over fysieke boeken, maar ook over (een ruim en actueel aanbod van) e-books. Leden noemen spontaan ook allerlei specifieke zaken met betrekking tot de ruimte die de bibliotheek zou moeten bieden, en dat de bibliotheek een ontmoetingsplek zou moeten zijn. Ook digitale diensten zijn voor een deel van de leden essentieel om in de toekomst gebruik te blijven maken van de bibliotheek.

Leden zeggen in de toekomst vooral belangstelling te hebben voor het lenen van boeken, leestips en kranten & tijdschriften. Ook blijft er interesse in activiteiten en cursussen. Daarnaast zien we belangstelling voor de maatschappelijke functie van de bibliotheek (hulp en advies op allerlei gebieden) en bij een deel van de leden ook voor nieuwere diensten zoals een ‘speeltuin’ met nieuwe gadgets, een repaircafé en het gebruik van oefenruimtes.

Bibliotheekconcepten: ‘lezen & informatie’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’ favoriet
Meest aansprekend zijn nog steeds concepten die focussen op lezen & informatie en op persoonlijke ontwikkeling (in Almere nog vaker dan in het totale Panel). We zien echter ook interesse in concepten waarbij het accent ligt op ontmoeting & verblijf, in Almere nog vaker dan gemiddeld, en voor de nieuwere bibliotheekconcepten zoals digitale communityvorming en wetenschap & techniek.

Participatie van leden in de bibliotheek
Relatief veel leden van de nieuwe bibliotheek, zes op de tien, geven aan dat zij (misschien) wel op één of andere manier actief willen zijn in de bibliotheek. Men denkt daarbij vooral aan workshops, cursussen en lezingen op hun expertisegebied (hobby-of werk-gerelateerd). Verder ziet men zichzelf mogelijk actief in leesclubs of door middel van voorlezen.

Lees hier het volledige onderzoek.

Eerdere onderzoeken: