Lezen is ontspannen. Lezen is leerzaam. Lezen is plezier. Natuurlijk wilt u altijd blijven lezen. Ook als u bijvoorbeeld moeite heeft met de kleine letters in een boek. Is lezen te vermoeiend? Kunt u het boek niet goed vasthouden? Of vindt u luisteren simpelweg fijner dan lezen? Dan heeft de bibliotheek de oplossing. Met grootletterboeken, luisterboeken of Daisy-roms leest u gewoon door!

Met grote letters plezierig lezen
Als uw ogen slechter worden, is het vaak lastig om de letters in een boek te lezen. De inspanning is bovendien erg vermoeiend. De oplossing? Een grootletterboek! De letters in een grootletterboek zijn bijna twee keer zo groot als die in gewone boeken. Zo blijft lezen puur plezier.

Tijdwinst én ontspannen luisteren
U luistert graag naar verhalen of wilt meer weten over een bepaald onderwerp. Maar u bent geen lezer of u hebt weinig tijd. Dan is een luisterboek dé optie! Op een cd staat de gesproken versie van een boek. Dit boek kunt u met een cd-speler altijd en overal beluisteren. Zo combineert u het lezen probleemloos met uw dagelijkse bezigheden.

Slim apparaat voor volop leesgemak
Is een boek lezen om wat voor reden dan ook moeilijk voor u? Probeer dan eens een Daisy-rom. Dit is een speciaal soort luisterboek dat u afspeelt met een zogenoemde Daisy-speler. Dit apparaat heeft extra grote knoppen, en is eenvoudig te bedienen.

Het grote verschil met een luisterboek, is dat u via de zoekstructuur van de Daisy-speler digitaal bladert naar pagina’s en hoofdstukken. Ook de afspeelsnelheid regelt u zelf. Zo kunt u zonder inspanning en met groot gemak een boek lezen. Als u daisy-roms wilt lenen, dan dient u zich wettelijk eenmalig te laten registreren bij de klantenservice.

Dienstverlening
In aanvulling hierop verzorgt het Stichting aangepast lezen de dienstverlening voor mensen met een leeshandicap. Hier zijn boeken, kranten en tijdschriften in aangepaste vorm te vinden: in braille, grootletterdruk, digitaal of op daisy-rom.

Anders Lezen koffer met leeshulpmiddelen
De nieuwe bibliotheek beschikt over een speciale koffer met de onderstaande leeshulpmiddelen:

Bureaulamp met speciale daglichtlamp Leesstandaard Leesloep zonder verlichting
Leesliniaal paginabreed (vergroot 1.8x) Leesliniaal voor  kolommen (vergroot 2x) Leesloep met verlichting (vergroot 3 x)
  Daisy-speler                                                         Orionwebbox                                                    ReadingPen                      

ReadingPen  
De ReadingPen is een compacte handscanner die tekst voorleest. De pen leest rechtstreeks van papier en spreekt hardop het gescande woord uit. Deze pen is speciaal ontwikkeld voor kinderen/jongeren met een lichte vorm van dyslexie en ideaal voor het lezen van de zogenoemde ‘struikelwoorden’. De ReadingPen is te gebruiken vanaf groep vier van het primair onderwijs.

Orionwebbox
De Orionwebbox is een compact apparaat waarmee gesproken (lees)materiaal beluisterd kan worden. Het biedt de mogelijkheid om, op een voor de gebruiker geschikt moment, te luisteren naar bijvoorbeeld gesproken boeken, kranten, tijdschriften of informatieve programma’s. Ook krijgt u via de webbox direct toegang tot de krant van vandaag en het laatste ANP-nieuws. Omdat de webbox alleen werkt via internet is een internetaansluiting noodzakelijk.

Uitleenvoorwaarden

  • Alle leeshulpmiddelen (Anders Lezen koffer, ReadingPen, Daisy-speler en Orionwebbox) zijn met een bibliotheekpas van de nieuwe bibliotheek gratis te leen via de informatiebalie op de eerste etage in Almere Stad. In Haven en Buiten kunt u de koffer bij de klantenservice reserveren.
  • Alle leeshulpmiddelen kosten bij gebruik van een strippenkaartabonnement één strip (let op: de Anders Lezen koffer kost in zijn geheel één strip).
  • De leentermijn van alle leeshulpmiddelen is vier weken.
  • Verlengen van de leentermijn kan twee keer als de leeshulpmiddelen niet door een andere klant zijn gereserveerd.
  • De Anders Lezen koffer is te leen voor iedereen vanaf 12 jaar.

Voor meer informatie over hulp bij het lezen kunt u altijd terecht bij uw eigen bibliotheek. Wij wensen u veel leesplezier!